• SMRTNI SLUČAJ U KUĆI ILI STANU +

  Nazvati Hitnu pomoć na broj 194 i obično kroz neko vrijeme dolazi medicinska ekipa ili mrtvozornik koji će tražiti uvid u povijest bolesti i medicinsku dokumentaciju preminulog te izdati dozvolu za ukop i prijevoz pokojnika.
  Dok nazočni čekaju mrtvozornika, potrebno je kontaktirati pogrebne usluge Plantak na broj telefona 042/240-630 ili 098/267-349 radi dogovora oko preuzimanja umrle osobe i organizacije posljednjeg ispraćaja.
  Ako je smrt nastupila u neobičnim okolnostima, ostavite tijelo i prostor kakvog ste zatekli radi eventualnog policijskog uviđaja.

 • SMRTNI SLUČAJ U BOLNICI +

  Nakon obavjesti iz bolnice ista će izdati potrebnu dokumentaciju za pogreb, sukladno tome potrebno je kontaktirati pogrebne usluge Plantak na broj telefona 042/240-630 ili 098/267-349 radi preuzimanja i otpreme odjeće na odjel patologije ili u mrtvačnicu u kojoj će pokojnik biti sahranjen.
  O svim ostalim radnjama oko preuzimanja umrle osobe, organizacije posljednjeg ispraćaja i svim željama ožalošćenih brine se tvrtka Plantak.

 • SMRTNI SLUČAJ U DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE +

  Najbliži član obitelji bit će obaviješten o smrtnom slučaju i nakon toga može kontaktirati pogrebne usluge Plantak na broj telefona 042/240-630 ili 098/267-349 radi dogovora oko preuzimanja umrle osobe i organizacije posljednjeg ispraćaja.
  Obićaj je da se kod prijema štićenika uzimaju se podaci o članstvu u udrugama, grobnom mjestu i osobi koja preuzima pogrebne troškove.

 • SMRTNI SLUČAJ U PROMETU +

  Kod smrti u prometnoj nesreći, izlazi Hitna pomoć, konstatira smrt, a policija izdaje popratnicu te se tijelo prevozi na sudsku medicinu i kriminalistiku radi obdukcije.
  Obitelj/rodbina isti ili sljedeći dan preuzima pokojnika,a za to je potrebno kontaktirati pogrebne usluge Plantak na broj telefona 042/240-630 ili 098/267-349 radi dogovora oko preuzimanja umrle osobe i organizacije posljednjeg ispraćaja.
  Ponekad, kada je riječ o prometnoj nezgodi sa smrtnom posljedicom mora se obaviti obdukcija, što preuzimanje odgađa za barem jedan dan do završetka obrade.

 • SMRTNI SLUČAJ U INOZEMSTVU +

  Osoba koja radi pokopa želi prenijeti tijelo umrle osobe (ili njegove ekshumirane ostatke) iz strane zemlje gdje se ono nalazi u Hrvatsku, podnosi zahtjev u hrvatskoj diplomatskoj misiji/konzularnom uredu u inozemstvu.
  Osim obrasca sprovodnice koji rodbina preminulog ili tvrtka PPP Plantak ispunjava u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu, zahtjevu je potrebno priložiti sljedeće:
  - izvadak iz matice umrlih na međunarodnom obrascu (prema pravilima Bečke konvencije)
  - liječničku potvrdu o smrti s naznakom uzroka smrti (da se ne radi o zaraznoj bolesti)
  - dokaz o državljanstvu preminule osobe
  - putovnicu preminule osobe, koju službenik u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu mora poništiti (ukoliko je hrvatski državljanin posjedovao putovnicu)
  - odobrenje (potvrdu) za prijenos umrle osobe države iz koje se umrla osoba prenosi
  - podatke o prijevozniku (pogrebnoj tvrtki): osobni podaci vozača, broj putovnice, registarske oznake vozila; ako će u vozilu koje će prevoziti tijelo preminule osobe biti i netko od rodbine preminuloga, potrebni su i njegovi podaci: ako će tijelo biti otpremljeno zrakoplovom, potrebni su podaci o broju leta, zračnoj kompaniji i zračnoj luci slijetanja zrakoplova, odnosno prijevoznom sredstvu na koji će prijevoz tijela preminule osobe biti nastavljen i podatke o graničnim prijelazima te tko će tijelo preuzeti.

Ako je riječ o stranom državljaninu za kojeg se traži ukop u Hrvatskoj potrebno je priložiti i potvrdu (pisani dokaz) groblja (ili župe) u kojem je naznačeno mjesto pokopa/ukopa.

Prijenos urne s pepelom umrle osobe obavlja se bez sprovodnice, ali je potrebna potvrda krematorija (koja se dostavlja na uvid policijskim službenicima pri ulasku u Hrvatsku).

Za prijevoz (tranzit) umrle osobe preko područja Hrvatske nije potrebna sprovodnica Republike Hrvatske.

Za izdavanje sprovodnice naplaćuje se konzularna pristojba u iznosu od 27 € ili 35 USD.

Za sve informacije nazovite nas na broj telefona 042/240-630 ili broj mobitela 098/267-349

Tel: 042/240-630
Zagrebačka 115a